lunes, 20 de enero de 2014

Jag lovade att skriva om Oaxaca


Trött efter en nattbuss från Mexico City letade jag på Oaxacas nyvakna gator efter ett billigt hostel. Efter nagra nekande svar från fullbokade pensionat och youth hostels, pustade jag ut i ett gathörn då en vänlig man frågade: Letar du efter boende? Eftersom jag nickade jakande till svar fortsatte han och pekade: Där, mindre än två kvarter bort ligger Las Mariposas, gå dit. Jag tog nya tag om ryggsäcken, tackade och begav mig till Fjärilarnas Hotell. 

En kvinna stod och småpratade med en granne vid dörren, och log när jag kom gående. Jag förstod snart att priserna låg utanfor min låga luffarbudget, men Teresa, som ägarinnan till detta charmiga hotell/hostel heter, visade mig runt och erbjöd mig ett enkelrum. När hon såg min min, frågade hon vänligt: Vad kan du betala? Jag brukar aldrig dividera om priser, eftersom jag tänker att var och en borde söka boende efter sin förmåga och budget, jag jobbar själv på hotell och har aldrig forstått vitsen med att pruta på rumspriser, men den här gången sa jag försynt: max 300 pesos (och det är ändå mer än dubbelt vad man brukar kunna betala i Mexico för en sängplats i sovsal). Men jag var trött och detta var ett inbjudande rum, jag längtade efter en dusch i varmvatten, och att sedan vila ut i en hängmatta i den mysiga svala pation (innergården) i kolonialstil. På ett villkor, svarade Teresa. Jag undrade tyst vad det skulle kunna vara. Ägarinnan, som som redan vunnit mitt förtroende, sa: Skriv om Oaxaca. Jag vill att människor ska få läsa annat än våld och korruption om Mexico, vi behöver det, vi behöver besökare.

Oaxacaregionen
Oaxaca de Juárez är huvudstaden i en av Mexicos fattigaste regioner, Oaxaca. Namnet kommer från Nahuatl (ett av Aztekernas språk) och refererar till 'Guaje', ett slags träd. En tredjedel av befolkningen är indianer. Huvudspråken bland de 16 oficiella språken är zapoteco och mizteco och 50% av byinvånarna talar ingen spanska. Att Oaxaca är den stat som har flest urinvanare som behållt sina språk och traditioner beror bl.a. på den karga marken i berg och dalar som isolerat de relativt självförsörjande byarna genom tiderna. Oaxaca har 571 kommuner varav 418 inte har några politiska partier utan styrs av "Usos y costumbres" (ungefär: "vanor och traditioner") och genom mindre komittéer och rådslag. I folkmun kallas dessa ofta "Abusos y malusos" (ungefär: "missbruk och ovanor"), eftersom förtroenden missbrukas, beslut tas för den enskildes nytta och pengarna går rakt ned i fickan hos de få som bestämmer. Detta är enligt många en av anledningarna till att Oaxaca är en av Mexicos (totalt 32) fattigaste regioner. 
Oaxaca är mest känt för sitt hantverk; vävda mattor, alebrijes (målade träfigurer), och regionens version av tequila, mezcal. De mest besökta sevärdheterna är de två arkeologiska fyndplatserna Mitla och Monte Alban, båda en halvtimmes bilresa fran Oaxaca centrum. Mitla är en av de få arkeologiska områden i världen där människor är bosatta mitt i och runtikring; grannarna är oerhört stolta och respektfulla och barnen har totalförbud för att leka på området. Monte Alban ligger på en kulle med vacker utsikt över Oaxaca och har ett flertal pyramider som alla blivit renoverade, medan Mitla i stort sett ståtar i sitt originala skick. 

Ta sig hit och ta sig runt
Du kan ta dig runt till fots i centrala Oaxaca, annars kostar de lokala bussarna mindre än en krona och är en totalupplevelse för dig som inte åkt buss utanför Europa tidigare, det skumpas för fullt, man hoppar på i farten och radion är pa högsta volym. Bussarna tar dig till intilliggande områden, samt till stationen för nationella bussar och till Central de Abastos som är fredagens loppmarknad. Om du vill besöka de närliggande byarna för att se mezcaltillverkning, väverier eller de arkeologiska fyndplatserna, är det bekvämaste alternativet en guidad tur, som ordnas av flera hotell och resebyråer runt om i centrala Oaxaca (pris för en dagstur ligger mellan 70 och 100 kronor). Egen hyrbil eller taxi går också bra för att röra sig runt om i regionen.

Det går direktflyg till Oaxaca från Mexico City, samt från många städer i USA och Kanada. Bekväma långfärdsbussar går dagligen mellan Oaxaca och DF (7 timmar), San Cristobal de las Casas eller Tapachula i Chiapas. Det går även dagliga bussar till och från Oaxacas kust, de tar ca fyra timmar, och de mest populära stränderna är Puerto Escondido, Masunte och Zipolite. 

Historia och idag
Den oerhört hyllade nationalhjälten Benito Juarez var guvernör i Oaxaca innan han blev landets president 1857. Bland Oaxacas flera intressanta muséer är Santo Domingo ett av de främsta. Det är en klosterbyggnad från 1600talet som innehar en permanent utställning om Oaxacas utveckling från den prekolonianska tiden, den spanska invasionen 1523 och 1800-talets krig och revolution då Benito Juarez hade en central roll. Andra sevärda muséer är San Pablo och Casa de la Ciudad.

Staden Oaxaca bjuder, såsom många städer i Mexico och Centralamerika, på en blandning av kolonial stil, amerikansk industrialism, och dagens alternativa hippieinfluenser. Här samlever, på mer eller mindre rättvisa villkor, de olika indianska grupperna, resande hantverkare, arbetare, yoguis och unga politiska aktivister, och det är nog därför som Oaxaca blivit ett populärt resmål för språkstuderanden och backpackers. Invid stadens myllrande marknader och i det geometriska soliga gatunätet, kryllar det av kaféer och restauranger, både i nyare europeisk stil, och mer traditionella hak där man kan njuta av tacos, quesadillas, enchiladas, chilaquiles, mole och tlayudas. Vill du prova något nytt och exotiskt: i el Mercado Benito Juarez (en av de centrala marknaderna) säljs chapulines i lösvikt i varje hörn. Vad det är? Rostade gräshoppor i olika storlekar!

Restauranger
La Jícara (Porfirio Díaz 1105) La Jícara "Libre espacio cultural" ("Fritt Kulturhus") är en barnvänlig färgglad restaurang med intilliggande "independent" bokhandel. Både A la Carte och Dagens meny innehåller många kreativa vegetariska alternativ.
Quinque (Macedonio Alcalá 901) Doften från köket fyller den lilla lokalen; de sex borden blir nästan alltid fullsatta till lunch. Mexikanskt/internationellt kök med både kött- och fiskrätter, samt sallader och dagens rätt till ett tillgängligare pris för budgetturisten. 
Café Brújula (García Vigil 409 D) För den som behöver en stark espresso eller en rejäl capuccino, är Café Brujula nog stans bästa coffeeshop, sparsamt inredd i vitt trä med en ljus innergård. Här serveras även färska juicer, smothies, sallader och mackor i europeisk stil.
Lobo Azul (Armenta y Lopez 120) Det charmiga caféet med väggarna fulla av affisher bjuder på fler än femton olika frukosttallrikar, både traditionella mexikanska varianter med modern touch, och amerikanska eller europeiska alternativ som fruktsallad, Yoghurt och cornflakes, fluffiga pannkakor etc. 
Mercado 20 de noviembre (20 de noviembre) Marknaden är ett måste för att äta en rejäl autentisk frukost; t.ex, huevos a la ranchera (stekta ägg i sås), enchiladas (majstortillas med bönor eller köttfyllning med stark sås), eller tlayudas (stor tunn majstortilla med ett lager av malda svarta bönor och ost, toppat med färsk avocado och tomat), varm choklad eller vattnigt sött kaffe. 
De två centrala marknaderna är öppna från tidig morgon till sen kväll, och här kan du äta billig frukost, lunch och middag samt handla matvaror, hantverk, souvenirer, choklad och mezcal. 

Yoga och kultur
För dig som är intresserad av alternativ terapi, såsom Reiki, Yoga, olika typer av massage, aura-seende, mm, finns det i Oaxaca ett stort urval av behandlingar och fördjupande kurser. Staden bjuder också på ett rikt kulturliv: för att öva din spanska eller se något odubbat...missa inte det stora utbudet av film, teater och konserter! (Information om det aktuella utbudet finns att hitta bl.a. på caféerna Lobo Azul och La Brújula, och (på engelska) på websidan www.oaxacacalendar.com. För dess läge, lokal och engagerade lärare, rekommenderar jag ett besök på Casa Ángel (Jacobo Dalevuelta 200 B) som erbjuder yogalektioner både morgon och kväll för olika nivåer. Det fullspäckade schemat bjuder även på meditation, tai chi och dans. Dropin 40 kronor/en och en halvtimme. 

Spanska
Oaxaca har blivit en av de mest populära orterna i Mexico för att studera spanska, på gator och hostels märks den internationella tillströmmningen av både unga och äldre med intresse för den mexikanska kulturen och det spanska språket. På språkskolorna är alla nivåer välkomna och det erbjuds ett välorganiserat program av kortare och längre kurser, samt intensiva one-to-one (privatlektioner):

www.ollinoaxaca.org.mx
www.oaxacaspanishmagic.com
www.icomexico.com

För mer information om boende, resa till och från Oaxaca, restauranger, sevärdheter etc:
www.planeta.com
www.lonelyplanet.com/mexico-oaxaca-state/oaxaca
www.oaxacatravel.com




No hay comentarios: